Je bent perfect zoals je bent. En er is ook ruimte voor verbetering.

 04


MAMBO NO 4

De uitspraak ‘You are perfect the way you are. But there is also room for improvement.’ komt van Shunryu Suzuki.

Shunryu Suzuki is een Japanse zenboedhist van de Soto Zen school die in de 20e eeuw in de Verenigde Staten is begonnen met lesgeven. Van zijn lezingen zijn enkele boeken gemaakt, waaronder de veelgelezen ‘Zen Mind, Beginner’s mind’ en ‘Not aways so’.

Deze ogenschijnlijk paradoxale uitspraak is als een donderslag bij heldere hemel. Verrassend en verlichtend. Ik ervaar deze zin als omvattend voor al mijn ervaringen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling.

De zin her-innert aan de volgende aspecten van het mens-zijn.

1. We zijn als mens inherent goed zoals we zijn. Op een universeel niveau zijn we als mens compleet. Volledig. Heel. Perfect. Met alle plussen en alle minnen.

2. Op een dagelijks niveau gaat het echter vaak genoeg ‘niet perfect’. Verbetering is mogelijk. Je reageert kortaf op de vraag van je partner of je kind. Je belt je vrienden – vind je zelf – niet vaak genoeg. Je neemt je voor te gaan sporten, maar vind telkens weer een excuus om niet te gaan.

3. Het betekent voor mij dat samen mediteren een manier is om het basale gevoel van compleetheid te herinneren. Elkaar te helpen dat te herkennen en samen te herinneren. Ik ervaar het ook als heel behulpzaam om de tegenstrijdigheid te omarmen. Dat juist door zelfonderzoek ook de schaduwzijde in het licht komt. De boosheid en de angst naar de oppervlakte komen. En ook dat weer kunnen ontvangen. Maar ook de weerstand tegen de boosheid weer herkennen en erkennen.

 Beide delen van de zin kunnen niet zonder elkaar. Als we alleen zouden zeggen dat alles al perfect is, dan zou dat een excuus kunnen worden voor alle vlekjes. Als je een paar stappen zet in een wat spirituelere omgeving, zal deze neiging je vast bekend voorkomen. Het tweede deel op zichzelf is echter ook heel tricky. Het geeft vrij spel aan onze innerlijke criticus, met daarmee de neiging om alleen maar te focussen op wat beter moet, en niet meer stil te staan bij de kern van volledigheid die de basis vormt.

Hoe zou je de insteek van deze zin in de praktijk brengen? Een duurzame, regelmatige beoefening van meditatie helpt om te herinneren aan de heelheid. Via coaching of andere incidentele vormen van begeleiding of therapie kun je gericht te werken aan je ‘imperfecties’. Dan kom je in een continu spel tussen accepteren en leren/ontwikkelen.

white and blue floral ceramic cup

Get in touch

Please contact us using the form below